Povlačimo više novca iz fondova Europske unije

Bez autora
Jul 18 2012

U prvih šest mjeseci ova je vlada povećala iskorištenost europskih fondova 12 posto te je podigla na razinu od 49 posto. Ugovoreno je 78 milijuna eura novih sredstava iz programa pretpristupne pomoći IPA, a najveći porast ugovorenih i isplaćenih sredstava ostvaren je u segmentu prometa, gdje je zabilježen porast od 24,47 posto ili 23 mil. eura. I regionalna konkurentnost bilježi znatan rast sa 21 posto ili 13 mil. novih ugovorenih poslova. Kod inače najkritičnijih projekata, onih vezanih uz ruralni razvoj i infrastrukturu, također je realiziran napredak od 15 posto, odnosno, ugovoreno je čak 18,6 mil. eura novih projekata. Cilj je do kraja godine podići iskorištenost IPA fondova na 60 posto od ukupne alokacije sredstava. Nema zemlje u EU koja je uspjela povući više od 90 posto novca iz fondova te je prosjek oko 50 posto. Tako će Hrvatskoj u drugoj polovici 2013. godine biti alocirano 450 mil. eura, godinu poslije 1,1 milijarda eura, a 2015. čak 1,5 mlrd. eura.

Povlačimo više novca iz fondova Europske unije– U prvih šest mjeseci ova je vlada povećala iskorištenost europskih fondova 12 posto te je podigla na razinu od 49 posto – pohvalio se potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na konferenciji za novinare, koju je započeo riječima “konačno dobre vijesti”.

Ugovoreno je, kaže, 78 milijuna eura novih sredstava iz programa pretpristupne pomoći IPA, a najveći porast ugovorenih i isplaćenih sredstava ostvaren je u segmentu prometa, gdje je zabilježen porast od 24,47 posto ili 23 mil. eura. I regionalna konkurentnost bilježi znatan rast sa 21 posto ili 13 mil. novih ugovorenih poslova. Kod inače najkritičnijih projekata, onih vezanih uz ruralni razvoj i infrastrukturu, također je realiziran napredak od 15 posto, odnosno, ugovoreno je čak 18,6 mil. eura novih projekata.

Bogati strukturni fondovi

– Naš je cilj do kraja godine podići iskorištenost IPA fondova na 60 posto od ukupne alokacije sredstava. Molit ćemo Boga da tako uspješni budemo i sa strukturnim fondovima koje možemo koristiti nakon ulaska u EU i koji nose i do deset puta više novca – rekao je Grčić te dodao kako nema zemlje u EU koja je uspjela povući više od 90 posto novca iz fondova te kako je prosjek oko 50 posto. Tako će, tvrdi, Hrvatskoj u drugoj polovici 2013. godine biti alocirano 450 mil. eura, godinu poslije 1,1 milijarda eura, a 2015. čak 1,5 mlrd. eura. Zato već sada pritišću upravu HŽ-a i drugih javnih tvrtki da što više ulažu u pripremu projekata.

– Za povlačenje 1,5 mlrd. eura iz fondova potrebno je pripremiti projekte vrijedne 1,7 mlrd., pri čemu se priprema i razlika financira iz nacionalnih sredstava. Problem je i što je rok za ugovaranje i provedbu projekta kraći nego u IPA programu i iznosi dvije godine, pa pregovaramo s Bruxellesom da nam se kao novoj članici dopusti godina više nego ostalim članicama Unije – pojasnio je novinarima potpredsjednik Vlade te dodao:

– Za jednu uloženu kunu u EU projekte natrag se dobije čak 60 kuna, a riječ je o potpuno bespovratnom i besplatnom novcu. Najavio je i da će za dva tjedna Vlada objaviti novu regionalizaciju Hrvatske o kojoj pregovara s Unijom, a koja će, tvrdi, doprinijeti boljoj apsorpciji europskog novca u svim krajevima Hrvatske.

– Korištenje europskih fondova koče problemi s dozvolama, pripremom dokumentacije, otkupom zemljišta... – rekao je Grčić te optužio bivšu, HDZ-ovu vladu da je iza sebe ostavila katastrofu i goleme dugove koji su novoj vladi otežali realizaciju investicijskih projekata koji se sufinanciraju iz europskih fondova.

Naplata 3 mrld. kamata

– Ovo je vrijeme katastrofa, eksplozija javnog duga, eksplozija duga za kamata. Netko je te dugove ostavio prije nas, a mi danas plaćamo cijenu. Evo, iduće godine moramo platiti više od tri milijarde kuna kamata, što je više nego što smo uspjeli uštedjeti svim rezovima – zaključio je Grčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik